Sammanfattning av en fantastisk termin

Igår var det skolavslutning och det är dags att sammanfatta en alldeles fantastisk termin!

I börja av september såg vi en film om världens hav. Arda utbrast de numera smått legendariska orden: ”Vi måste rädda hajarna!”. Sagt och gjort. Ett viktigt projekt var på gång.

Vi startade en insamling hos WWF och sedan var arbetet igång på bred front. Mycket handlade om att sprida information för att få människor att förstå hur livsviktiga hajarna är för våra hav. Vi skrev faktatexter, memes och började sätta ihop en broschyr. Många ritade också bilder för att stärka budskapet direkt.

Huddinge Direkt skrev en jättefin artikel om vårt arbete. Vi blev till och med löpsedel!

Chefredaktören på tidningen skrev i samband med detta en underbar krönika om oss där hon förutspådde att framtidens Greta Thunberg går på Skapaskolan.

I slutet av september var vår insamling uppe i över 7000 kronor och arbetet fortsatte med fantastiskt driv. Vi startade också ett konto på Instagram som snabbt fick många följare.

Att sprida information om situationen i världens hav var som sagt oerhört viktigt. Därför blev vi fantastiskt glada när vår debattartikel publicerades i Dagens ETC. Efter ett dygn hade artikeln delats 380 gånger och fått många fina kommentarer. Efter ytterligare några dagar hade den delats över 900 gånger!

I början av oktober fick Skapaskolan besök av Arena Huddinge som spelade in sitt program God morgon Huddinge. Självklart var tre av våra elever där för att berätta om vårt hajprojekt. Det var väldigt lyckat och applåderna var många och spontana. Klippet finns här:

Strax därefter var vi med i P4 Stockholm och berättade om vårt viktiga arbete. 1 timme och 49 minuter in i programmet hittar ni oss. Lyssna här!

Vi fortsatte arbetet intensivt och innovativt. Huddinge Direkt publicerade en av våra debattartiklar med den klickvänliga rubriken ”Kor och selfies dödar fler än hajar”. Den fick väldigt fint gensvar och låg länge på topplistan över tidningens mest lästa artiklar.

Nästa steg var att mer handgripligt sprida budskapet om den krisartade situationen i världens hav. Vi hade skapat en fantastisk broschyr där vi tillsammans skrivit texter och Mia stod för den övergripande designen. Planen var att dela ut den under en stor hajdemonstration på Medborgarplatsen. Till detta tillfälle hade vi också fått sponsring i form av godis. Nu designade vi våra egna godispåsar med viktiga budskap på.

Årets regnigaste dag begav vi oss till Medborgarplatsen för att demonstrera. Vädret var verkligen inte på vår sida. Det ösregnade utan uppehåll under alla tre timmar vi var där men eleverna var oerhört tappra och kämpade stenhårt i kylan. Broschyren var nytryckt och kunde delas ut i hundratal.

Jag skrev en krönika om denna regniga dag i Lärarnas tidning och Huddinge Direkt publicerade en fin bild.

Insamlingen fortsatte att ticka uppåt och efter en hedervärd insats på Skapaskolans vernissage var vi uppe i över 17000 kronor! Detta innebar också att vi via Sharks research institute kunde adoptera vår alldeles egna valhaj. Han heter Mumin och bor någonstans utanför Tanzania men hans foto hänger också på hedersplats i vår lärstudio.

I slutet av oktober publcerades Leonas insändare i tidningen Mitt i Huddinge.

Tack vare ett gediget arbete med att ringa många telefonsamtal fick vi i slutet av oktober sponsring av Annas pepparkakor. Detta var stor succé och vi började smida planer om en julmarknad i Huddinge centrum.

Hannas viktiga insändare med den otäcka rubriken ”Hajar dumpas som störtade flygplan” publicerades i Sydsvenskan. Samma vecka fick vi ett brev från Miljöpartiets språkrör Per Bolund. Han tackade oss för vårt engagemang för att rädda världens hav.

Nyheten om denna envisa klass och deras idoga arbete hade nu spridits till WWF som skrev en superfin artikel om oss. Märtas insändare om hajar publicerades i DN och den genererade många kommentarer och mycket fint gensvar. Även KP uppmärksammade klassen på bästa sätt! Samma artikel återfanns senare i DN.

Lördagen 30 november tillbringade vi i Huddinge centrum. Där var det fullt ös med musik, hajdanser och så mycket glädje att jag var varm i hjärtat flera dagar efteråt. Vi sålde också pepparkakor och armband som vi hade pärlat. Totalt fick vi ihop galna 2976 kronor denna dag och det ska erkännas att pengarna fick vi in mer på charm och glädje än de produkter vi sålde. Jag är larvigt stolt över den energi som spreds i centrum denna dag.

Dagen i Huddinge centrum gjorde att vi kunde adoptera syskon till vår valhaj Mumin! Nu har vi också vithajen Lilla My och hammarhajen Snusmumriken i vår lilla hajfamilj. Vi väntar fortfarande på certifikat och bilder på dessa familjemedlemmar.

I början av december kontaktades vi av biståndsminister Peter Eriksson. Det är han som är ansvarig för att Sverige uppfyller de globala målen år 2030 Han skrev ett långt brev till oss där han beskrev Sveriges bidrag till att rädda haven. Han skrev också att Skapaskolans sjuor ger honom hopp om framtiden!

Under vägens gång har vi också lärt oss om demokratiska rättigheter, de globala målen, att skriva insändare och debattartikel. Vi har lärt oss om marina resurser, global uppvärmning och växthuseffekt. Vi har också övat på att testa idéer, att vara modiga, att misslyckas och testa igen.

I dagsläget är insamlingen uppe i 20265 kronor och vi har verkligen inte gett upp än! I januari tar vi tag på nytt, med nya tankar och idéer! Vem vet hur långt vi kan nå?

God jul och gott nytt år, kära klassen! #SAVETHESHARKS

Ps Tänk gärna på att skänka en gåva till WWF.

En reaktion på ”Sammanfattning av en fantastisk termin

  1. Pingback: Bästa julklappen någonsin – engagerade barn! – JoyDive

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s